Is werken als servicemonteur iets voor jou? Dit kun je ermee doen!

In onze samenleving kan het niet ontkend worden dat er een groeiende nadruk is op technologie en onderhoud. En dit heeft de vraag naar vakkundige servicemonteurs aanzienlijk doen stijgen. Servicemonteurs verschijnen in tal van uiteenlopende sectoren, van installatietechniek en machinebouw tot de woningbouw, en de prognose van de aankomende jaren is dat de voortdurende behoefte van deze professionals alleen maar groter wordt. Hier zijn een aantal interessante feiten over dit vakgebied:

Wat houdt het werk in?

Het is een vakgebied dat een sleutelcomponent speelt in de industriële en technologische vooruitgang van ons land. Als service monteur neem je namelijk de verantwoordelijkheid op voor het onderhoud en de installatie van technische systemen.

Er kan gerust worden gesteld dat je als servicemonteur de ruggengraat bent van de technische dienstverlening. Het werk? Het repareren en onderhouden van uiteenlopende apparatuur en systemen. Afhankelijk van je specialisatie, kun je komen te werken in sectoren zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde, ICT of zelfs in de gezondheidszorg.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Dus waar houd je je dagelijks mee bezig? Je kunt bijvoorbeeld te komen werken als servicemonteur in de elektrotechniek. Dan kun je je dag beginnen met het oplossen van een storing in een geavanceerd beveiligingssysteem bij een middelgroot bedrijf.

Vervolgens is het tijd om een huisbezoek te doen, om een nieuw slim huisautomatiseringssysteem te installeren en deze te integreren met de bestaande apparatuur.

Het werk als service monteur biedt een goede kans om elke dag bezig te zijn met nieuwe uitdagingen en creatieve oplossingen te vinden voor problemen die opgelost moeten worden. Zo zullen geen twee dagen hetzelfde zijn.

Je komt zowel zelfstandig als in teamverband te werken, en grote kans dat je vaak direct contact hebt met klanten, waarbij je niet alleen technische expertise toepast, maar ook je communicatievaardigheden benut om complexe systemen op een begrijpelijke manier uit te leggen.

Opleiding en vaardigheden

Een carrière als servicemonteur begint meestal met een technische opleiding op MBO-niveau, hoewel er ook mogelijkheden zijn voor hoger opgeleiden. Er zijn een aantal vaardigheden die prioriteit krijgen bij dit beroep, waaronder technisch inzicht, probleemoplossend vermogen en goede communicatieve vaardigheden, dit omdat je vaak direct contact zult hebben met klanten.

Diverse werkterreinen

De werkterreinen van een servicemonteur zijn net zo divers als uitdagend. Je kunt bijvoorbeeld komen te werken met complexe industriële machines, geavanceerde medische apparatuur of zelfs in de telecommasten. Sterker nog, vrijwel elke sector behoeft een enthousiaste service monteur, wat betekent dat er vele vacatures service monteur te vinden zijn en er dus altijd meer dan voldoende ruimte is voor verandering en vernieuwing!

Salarisperspectief

Dus wat valt er te verdienen? Het gemiddelde salaris van een servicemonteur in Nederland is natuurlijk verschillend en is afhankelijk van zowel ervaring als specialisatie.

Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat je een solide financiële basis aangeboden krijgt. Een beginnerssalaris ligt tussen de €2.000 en €2.500 per maand, en een service monteur met al wat meer ervaring kan verdienen tussen de €2.800 en €3.500 per maand. Naast het salaris zijn er ook vaak mogelijkheden voor verdere training en certificering, om je op te werken naar hogere functies en salarisverhogingen.

 

Geef een reactie
You May Also Like